Algemene informatie

Vanaf 1 juli 2023 zijn wij verplicht onze klanten een extra bedrag te berekenen voor voorverpakte eenpersoonsporties eten en drinken voor directe consumptie in wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten.

Je betaalt voortaan extra voor wegwerpbekers en -bakjes met voorverpakt eten en drinken. Dit geldt voor eten en drinken dat rechtstreeks uit de verpakking kan worden gegeten of gedronken. Denk hierbij aan een beker zuivel, een bakje met een maaltijdsalade, voorverpakte ijskoffie of een eenpersoonsbakje groente, fruit, snack of ijs. De regels gelden niet voor bekers en bakjes met voorverpakt eten of drinken die klanten nog verder moeten bereiden, zoals het opwarmen van magnetronmaaltijden, koken of braden. Het schillen en wassen van groente en fruit – zoals een portie snoepgroente in een vormvaste verpakking – worden niet gezien als verdere bereiding.

Hoogvliet rekent in deze gevallen € 0,01* per verpakking. Je ziet dit bedrag als aparte regel op de kassabon.
* Van de SUP-bijdrage doneren we aan het eind van 2023 € 0,01 per verpakking aan de Plastic Soup Foundation.

Waarom deze maatregel?

De nieuwe ontmoedigingsmaatregel is onderdeel van een groter geheel. Het komt voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) die als doel heeft: de impact van wegwerpplastic op het milieu verminderen (zwerfafval tegengaan) en meer plastic hergebruiken en recyclen. Zwerfafval is een breed maatschappelijk probleem. En met de hele keten van producenten, ondernemers en consumenten kunnen we dat probleem aanpakken.

Antwoord op jouw vragen

 • Wat is de SUP-ontmoedigingsmaatregel?
  De ontmoediging houdt in dat vanaf 1 juli 2023 het gratis verstrekken van plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go niet langer mag. Daarom moeten klanten er in de winkel een extra bedrag voor afrekenen.
 • Voor welke producten gelden deze regels?

Bekers:
De regels gelden voor alle plastic bekers die bedoeld zijn om maar één keer te gebruiken. Ook bekers die maar voor een deel uit kunststof bestaan vallen hieronder. Bijvoorbeeld kartonnen koffiebekers met een coating van kunststof.

Bakjes:
Bij voedselverpakkingen gaat het om bakjes waaruit direct kan worden gegeten zonder verdere bereiding van het eten. De verpakking bestaat helemaal of voor een deel uit kunststof én is bedoeld om maar één keer te gebruiken. Bijvoorbeeld een bakje voor maaltijdsalades en bakjes voor portieverpakkingen zoals noten, groente en zuivelproducten. Zakjes en wikkels vallen hier niet onder, zoals een zakje om een broodje.

 • Waarom zie ik pas bij het afrekenen dat ik extra moet betalen?
  De overheid verplicht winkels de extra kosten voor de verpakking apart te benoemen. De toeslag mag dus niet in de prijs worden verwerkt. Op het schap zie je de prijs zonder toeslag. Op de kassabon zie je de toeslag per product op een aparte regel.
 • Waarom betaal ik wel verpakkingskosten voor een maaltijdsalade maar niet voor een magnetronmaaltijd?
  De regels gelden niet voor bekers en bakjes met voorverpakt eten of drinken dat klanten nog verder moeten bereiden, denk hierbij aan het opwarmen van magnetronmaaltijden, koken of braden.
 • Wat doet Hoogvliet met deze € 0,01 per verpakking?
 • Van de SUP-bijdrage wordt aan het eind van 2023 € 0,01 per verpakking opgeteld en overgemaakt aan de Plastic Soup Foundation. De overige SUP-bijdrage wordt door Hoogvliet gebruikt voor het verder ontwikkelen van duurzame initiatieven op het gebied van verpakkingen.

Staat jouw vraag er niet bij? Onze klantenservice helpt je graag verder.