Hoogvliet bereikt overeenstemming rond nieuw DC

29 augustus 2017


Met het bereiken van overeenstemming met Witron over de logistieke mechanisering en automatisering, heeft Hoogvliet een aanvang gemaakt met het realiseren van het nieuw te bouwen distributiecentrum, slagerij en servicecentrum op bedrijventerrein Prisma in Bleiswijk (gemeente Lansingerland). Hier heeft de supermarktketen een stuk grond van 13 hectare aangekocht. Naar verwachting zullen in 2020 de eerste activiteiten plaatsvinden in het nieuwe distributiecentrum en zal kort daarna ook het inpandige servicecentrum in gebruik genomen worden. De Hoogvliet bakkerij is al sinds januari 2016 volledig operationeel op het nieuwe terrein.Het realiseren van het nieuwe DC is een belangrijk onderdeel van de strategie van Hoogvliet met als centrale doelstelling de meest attractieve omni-channel supermarkt binnen haar marktgebied te zijn. Onontbeerlijk binnen deze strategie is het zo laag mogelijk houden van de kosten voor distributie en logistiek. Daarmee kan Hoogvliet sterk concurrerend zijn en blijven. Algemeen directeur Siep de Haan van Hoogvliet: “De start van het nieuwe distributiecentrum komt op een uniek moment. In 2018 bestaat Hoogvliet 50 jaar en het ligt voor de hand dat we dan terugkijken op onze prachtige historie. Dankzij dit nieuwe distributiecentrum richten we onze blik echter vooral op de toekomst! Met dit nieuwe distributiecentrum lopen we zelfs voor op de ontwikkelingen en kunnen we dit doen tegen de laagst mogelijke kosten.”

In het nieuwe distributiecentrum zullen zowel droge kruidenierswaren als vers, AGF en diepvriesartikelen grotendeels geautomatiseerd verwerkt worden tot zendingen naar een van de 67 winkels van Hoogvliet. De verwerking van retouremballage zal eveneens via de nieuwe locatie gaan plaatsvinden. Ook de centrale slagerij van Hoogvliet zal onderdeel uitmaken van deze nieuwbouw waardoor Hoogvliet beschikt over een moderne centrale slagerij die voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden, een zeer efficiënt proces mogelijk maakt en gereed is voor alle huidige en toekomstige voedselveiligheidsnormen. Met de integratie van het distributiecentrum, de emballageverwerking, het servicecentrum en de productiebedrijven bakkerij en slagerij beschikt Hoogvliet over een robuuste nieuwe logistieke backbone voor de toekomst. Al in 2012 is Hoogvliet gestart met de voorbereidingen van dit project. Met de plannen voor het nieuwe distributiecentrum heeft Hoogvliet inspiratie geboden aan de rest van de Nederlandse markt. De eerste paal van het gebouw wordt in het eerste kwartaal van 2018 geslagen.

Verhoogde capaciteit
In het nieuwe DC, met een grootte van 72.000 m2 en de mogelijkheid tot uitbreiding met nog eens 10.000 m2, zal niet alleen de distributiecapaciteit fors verhoogd worden, maar worden logistieke processen geoptimaliseerd door hoge mate van mechanisatie en automatisering.

Personeel
Hoogvliet wenst baanbehoud voor alle betrokken medewerkers, want zij zijn het fundament van de Hoogvliet organisatie. Voor de medewerkers worden opleidingen verzorgd om hen voor te bereiden op het nieuwe distributie- en servicecentrum.Samenwerking
Het nieuwe DC van Hoogvliet komt tot stand in nauwe samenwerking met Arcadis en Witron. Arcadis is verantwoordelijk voor het programmamanagement, het gebouwontwerp en de bouwbegeleiding. Witron verzorgt als system integrator het logistieke design. John Atkins (Arcadis, director Buildings Division Netherlands & Europe): “Voor ons is dit een unieke gelegenheid om onze expertise in zowel programmamanagement als in ontwerp en engineering in te kunnen zetten. Enerzijds begeleiden we Hoogvliet op alle aspecten om de overgang naar het nieuwe DC te kunnen maken; van definitiefase tot en met de uiteindelijke migratie. Anderzijds leveren we een geïntegreerd ontwerp voor het nieuwe gebouw en begeleiden we de realisatie daarvan. Extra uitdagingen zijn het hoge ambitieniveau op het vlak van duurzaamheid, 3D-ontwerpen en de integratie van logistiek, techniek en bouw.” Helmut Prieschenk (Witron, CEO): "We zijn er trots op dat we samen met Hoogvliet en Arcadis dit innovatieve logistieke hoogstandje mogen realiseren. Bovendien ondersteunt een Witron Onsite team Hoogvliet als onderdeel van een zogenaamde Lifetime-Agreement actief tijdens het gebruik van de installatie. Gebaseerd op modules met een hoge gemechaniseerde en geautomatiseerde graad ontstaat een totaaloplossing die voor de assortimenten droge kruidenierswaren, vers, diepvries, zuivel, bakkerij en vlees een nieuwe standaard zet met betrekking tot kosten-efficiency, performance, leveringskwaliteit en -betrouwbaarheid. Zo kan Hoogvliet in dit tijdperk van logistieke en digitale transformatie - een maximale service naar haar filialen garanderen.”