Geschiedenis

In 1968 durfde Leen Hoogvliet het aan om een kruidenierswinkel te openen die anders was dan men tot die tijd gewend was. Verpakte producten werden rechtstreeks vanuit dozen en kratten verkocht in een kale loods in Kwintsheul. De winkel heette Cash ‘n’ Carry en trok belangstellenden uit het hele land naar het Westlandse dorpje. Hoewel het fenomeen ‘supermarkt’ niet nieuw was, presteerde Leen het om met deze nieuwe formule vierhonderd producten voor de allerlaagste prijs te verkopen. Hij durfde het aan, nam de gok en won.

Parkweg jaren '70: één van de eerste Cash 'n carry winkels

Na het succes van Kwintsheul kon uitbreiding niet uitblijven. Er werden Cash ‘n’ Carry winkels geopend in Voorschoten, Voorburg (Parkweg) en Den Haag (Denenburg). Langzaam maar zeker werd de omslag gemaakt van kale fabriekshal naar full-service supermarkt. In 1974 was de tijd rijp voor een nieuwe naam, die daar beter bij paste: Hoogvliet.


Eén van de eerste Hoogvliet winkels

Wie nu rondkijkt in een Hoogvliet supermarkt, kan zich nauwelijks voorstellen dat de basis van deze moderne, frisse winkels ligt in een kale, kille fabriekshal gevuld met dozen. Dankzij het lef van Leen Hoogvliet staat er 50 jaar na die vliegende start een dijk van een supermarkt waar de klant met plezier haar boodschappen doet, nog steeds voor de laagste prijs.