Frituurvet inleveren bij Hoogvliet

Lever uw oude frituurvet in bij Hoogvliet en draag bij aan een beter milieu, recycling en een schonere toekomst. 

Gebruikt frituurvet verdwijnt namelijk nog vaak in het riool. Dit is slecht voor het milieu, zorgt voor verstoppingen en dit kost de gemeenschap jaarlijks veel geld. Wist u dat we met gebruikt frituurvet hele mooie dingen kunnen doen? In samenwerking met ‘VET GOED – wat je ermee doet’ krijgt het gebruikte frituurvet een bijzonder tweede leven. In gebruikt frituurvet zitten nog veel bruikbare stoffen die gebruikt kunnen worden voor de productie van tweede generatie biodiesel. Deze biodiesel vermindert de uitstoot van broeikasgassen tot meer dan 80% in vergelijking tot fossiele brandstoffen. Dankzij de flinke verlaging van de CO2–uitstoot zorgt biodiesel voor een schonere lucht.

Hoe lever ik mijn gebruikte frituurvet in?
Gebruikt frituurvet inleveren is gemakkelijk: giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of een afsluitbare plastic fles. Het gebruikte frituurvet kan met verpakking en al ingeleverd worden bij uw Hoogvliet supermarkt.

Hoe gaat ’t precies in zijn werk?
Bij alle winkels van Hoogvliet staan de gele containers waar u uw gebruikte frituurvet kunt inleveren. Hoe wordt dit verwerkt en hoe lukt het Rotie, het verwerkingsbedrijf, om er biodiesel van te maken?Rotie haalt het oude frituurvet en geeft het een tweede leven. Met meer dan 100 vrachtwagens en verschillende vestigingen in Nederland haalt Rotie bij ruim 25.000 adressen oud frituurvet op voor recycling. Bij het ophalen van frituurvet wordt het aantal transportbewegingen geminimaliseerd; wel zo milieubewust dus! Dagelijks rijden vele volle vrachtwagens met frituurvet richting het Westelijk Havengebied van Amsterdam waar het hightech recyclingcomplex ligt. De volle frituurvetcontainers worden uitgeladen waarna het verwerkingsproces kan beginnen.

De containers worden machinaal op een lopende band gekiept. Glazen potten met frituurvet worden door een Rotie-medewerker gescheiden van het plastic en handmatig geleegd, zodat er geen glaswerk de vijzelmachine in gaat. In de frituurvetverwerkingsmachine wordt het frituurvet verwarmd en de plastic verpakking vermalen. Het frituurvet wordt opgevangen en via een bewerkingsproces van filtratie en bezinking overgepompt naar de biodieselfabriek. De vermalen plastic verpakkingen worden opgevangen en gerecycled.

In de fabriek van Biodiesel Amsterdam wordt het oude frituurvet omgezet in tweede generatie biodiesel volgens de Europese EN14214 standaard van de allerhoogste kwaliteit. Het oude frituurvet wordt behandeld en gereinigd. Met behulp van valiumhydroxide en methanol wordt een chemische reactie teweeggebracht. Door deze reactie wordt het oude frituurvet tweede generatie biodiesel. Omdat het oude frituurvet een tweede leven krijgt, wordt het ‘tweede generatie biodiesel’ genoemd.

Jaarlijks wordt er 125 miljoen liter biodiesel geproduceerd van het ingezamelde oude frituurvet van Rotie. Biodiesel legt geen belasting op het milieu en heeft een gunstige werking op de prestaties van de motor. Biodiesel reduceert de uitstoot van broeikasgassen tot meer dan 85% in vergelijking tot fossiele brandstof.

Het innemen van gebruikt frituurvet past perfect bij onze Kracht: Bewust én verantwoord!

Kijk voor meer informatie op www.vetgoedbezig.nl.

Duurzaamheid staat voorop

Voor Hoogvliet past het inzamelen van gebruikt frituurvet en -olie uitstekend binnen de formule, waarbij duurzaamheid een belangrijke pijler is. Zo wordt in het distributiecentrum in Alphen aan den Rijn het afval uit alle vestigingen gescheiden aangeleverd en verwerkt. Daarnaast wordt via een speciale afvalstroom voor bioafval bio-energie geproduceerd.

0