Recycling

In de winkel biedt Hoogvliet de mogelijkheid verantwoord boodschappen te doen. Waar mogelijk is er de keuze uit biologische en fairtrade producten. Maar denk ook aan de mogelijkheid tot recycling. Bij veel Hoogvliet supermarkten kunt u oude spullen inleveren. U kunt veel bij ons kwijt: glas, batterijen, gebruikte kleding of frituurvet… Alles wordt milieuvriendelijk verwerkt!

Wilt u oude elektrische apparaten laten recyclen? Op de website van Wecycle kunt u zoeken naar het dichtstbijzijnde inleverpunt voor uw oude apparaten. Zo dragen wij samen bij aan een milieuvriendelijke leefomgeving!

Kledinginzameling

Hoogvliet zamelt textiel in met Curitas

U heeft de textielcontainers van Curitas ongetwijfeld al eens zien staan bij één van onze filialen. Hoogvliet zamelt namelijk al sinds eind 2009 textiel in met Curitas en in 6 jaar tijd hebben onze klanten ruim 1,2 miljoen kilo kleding en schoenen ingezameld!

Kleding inzamelen, hoe werkt dat?

Onze medewerkers zorgen er voor dat de textielcontainer(s) iedere dag buiten worden gezet zodat u niet ver hoeft te lopen met zware zakken. Curitas haalt de containers minimaal één keer per week leeg met kleine busjes. Wist u dat sommige containers zelfs drie keer per week leeggehaald worden?

Wat gebeurt er nadat de zakken kleding zijn opgehaald?

De chauffeurs van Curitas laden alle zakken uit de kleine busjes over in een grote vrachtwagen op de overslaglocatie. Vervolgens gaat er iedere dag een volle vrachtwagen naar een professioneel sorteerbedrijf in Nederland.

De medewerkers van het sorteerbedrijf sorteren het textiel in ruim 400 soorten. Doordat de kleding in zoveel soorten wordt gesorteerd, komt ieder kledingstuk op de juiste bestemming terecht. Niet alleen de nog draagbare kleding, óók versleten en kapotte kleding! Wist u dat niet meer draagbaar textiel gebruikt wordt om o.a. isolatiemateriaal, poetslappen en gerecyclede garen van te maken?

Verkoopt Curitas de ingezamelde kleding?

Ja, net als iedere kledinginzamelaar verkoopt Curitas het ingezamelde textiel aan sorteerbedrijven. Sorteren is nodig om te zorgen dat alles opnieuw gebruikt kan worden en met de opbrengst kan Curitas goede dingen doen. Denk aan:

  • inzamelkosten dekken
  • goede doelen steunen
  • sociale werkgelegenheid in Nederland creëren
  • ontwikkeling van innovatieve textielrecyclingmethoden ondersteunen

Ook u draagt een steentje bij wanneer u uw oude kleding in een container bij één van de Hoogvliet filialen deponeert!

Goede doelen

Curitas steunt meerdere goede doelen die gemeen hebben dat zij zich richten op kinderen of textiel. Terre des Hommes bijvoorbeeld zet zich in om uitbuiting van kinderen tegen te gaan en Oxfam Novib heeft projecten waarbij ondernemers worden geholpen een eigen textielbedrijf te beginnen en zelfvoorzienend te worden. Curitas steunt de volgende goede doelen:

  • Stichting Pax Kinderhulp
  • Terre des Hommes
  • Longfonds
  • Oxfam Novib
  • KWF
  • Colou4kids

Sociale werkgelegenheid in Nederland

Iedereen verdient een leuke baan, óók wanneer extra begeleiding nodig is. In 2015 is Curitas samen met Restore Kringloop het sorteercentrum So Grade gestart waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt textiel sorteren. Sommige medewerkers hebben een vaste baan met extra begeleiding en anderen werken er tijdelijk, bijvoorbeeld voor re-integratie of om de Nederlandse taal te leren.

Ontwikkeling van innovatieve textielrecyclingmethoden

Ook versleten en kapotte kleding mag in de textielcontainer. De bestaande recyclingtechnieken voor niet meer draagbare kleding geven het textiel een tweede, maar vaak laatste leven, bijvoorbeeld als poetslap. Dat is mooi, maar wij zouden graag zien dat van oude kleding weer nieuwe kleding gemaakt kan worden. Alléén dan kunnen we er voor zorgen dat minder productie van nieuw textiel nodig is en dát scheelt enorm voor het milieu!

Om dat voor elkaar te krijgen investeert Curitas in de ontwikkeling van innovatieve textielrecycling methoden door kennis, materiaal en geld ter beschikking te stellen. Eén van de projecten is SaXcell van Hogeschool Saxion uit Enschede. Zij ontwikkelen een methode waarbij een gerecyclede vezel gemaakt van 100% afvalkatoen ontstaat die bruikbaar is voor kleding en andere toepassingen.

0