Wij verkopen geen alcohol en tabak aan jongeren
onder de 18!

Met ingang van 1 januari 2014 is de wet veranderd: om alcohol en tabak te kopen moet je minimaal 18 jaar zijn. Daarom moet iedereen die jonger is dan 25 jaar en alcohol of tabak koopt in de supermarkt zijn of haar legitimatie laten zien. Blijkt dat je jonger bent dan 18, dan mag de supermarkt je geen alcohol en tabak verkopen. Ben je 18 jaar of ouder, dan mag je de alcohol en/of tabak afrekenen.

Meer over deze maatregel

De supermarkten in Nederland willen geen alcohol en tabak verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Aan jongeren tot 25 jaar die alcohol of tabak willen kopen wordt daarom gevraagd om klaar te staan met een geldig legitimatiebewijs. Met het verhogen van de leeftijdsgrens voor legitimatie naar 25 jaar kunnen we beter garanderen dat er geen alcohol en tabak aan jongeren wordt verkocht die daar te jong voor zijn.

De feiten van alcohol op een rij

  • Iedere jongere tot 25 jaar die alcohol of tabak wil kopen, wordt gevraagd klaar te staan met een legitimatiebewijs. Als zij oud genoeg zijn, is er geen probleem.
  • Wanneer een jongere onder de 25 zijn of haar legitimatie niet laat zien, mag de alcohol of tabak ook niet meegegeven worden.
  • Als de koper niet alleen is, maar bijvoorbeeld met een groepje vrienden bij de kassa staat, moeten de ID's van alle jongeren in de groep gecontroleerd worden: iedereen moet oud genoeg zijn.
  • Als er een vermoeden bestaat dat de alcohol bestemd is voor jongeren die nog geen 18 zijn (die bijvoorbeeld buiten staan te wachten), mag geweigerd worden de alcohol te verkopen.

Meer weten?

0